2021-08-25 08:03:10• hírek • Bede Emőke

Szatmár megyében ez idáig hárman fertőződtek meg a delta variánssal

Az INSP keddi jelentése szerint augusztus 22-ig mintegy 2182 esetben igazolták a SARS-CoV2 valamelyik aggodalomra okot adó változatával való fertőzöttséget.

Ezek közül 1698 esetben az úgynevezett alfa (korábban: brit) variásról volt szó, 11 esetben a béta (dél-afrikai) variáns jelenlétét mutatták ki, a gammához (brazil) 23 fertőzés köthető, az egyre nagyobb teret hódító delta (indiai) variánst pedig 450 esetben igazolták. Sajnos az aggodalomra okot adó vírusváltozatok immár 54 emberéletet követeltek: az alfa 27-et, a gamma 3-at, a delta pedig 24-et.


Az említett forrás szerint a korábban indiai variánsként emlegetett delta-fertőzések 36,4 százalékát (164 esetet) az ország 86 különböző gócpontjában azonosították. Az ezen gócpontokban felfedezett esetek közül 18-ban játszhatott közre a külföldi utazás vagy küldföldről visszatérő személlyel való találkozás: Finnország – 1, India – 5, Olaszország – 3, Nepál – 1, Portugália – 1, Spanyolország – 1, Törökország – 1, Egyesült Királyság – 4.


Azon igazolt esetekkel kapcsolatban, amelyeket nem a fertőzésgócokban mutattak ki, az epidemiológiai vizsgálat 78 alkalommal tárt fel külföldi utazást, 180 esetben azonban ilyen jellegű kapcsolatot nem sikerült kimutatni. További 3 esetben a fertőzött egy családon kívüli személytől kapta el a vírust, 7 esetben az érintettek nem kívántak együttműködni a közegészségügyi igazgatósággal, 18 fertőzöttel pedig egyáltalán nem sikerült felvenni a kapcsolatot.



A delta variánssal fertőzött 450 személy közül mindössze 94-en voltak beoltva, közülük 90-en megkapták mindkét oltást, 4-en pedig csak az első dózist.


Az említett vírusváltozathoz ez idáig 24 halálesetet kapcsoltak a hatóságok, kik közül 23-an rendelkeztek társbetegségekkel is. Az elhalálozások közül kiemelendő azoknak a pácienseknek az esete, akik a megbetegedés előtt már mindkét koronavírus elleni oltását megkapták. Az első ilyen esetet épp itt, Szatmár megyében jegyezték egy 72 éves férfivel kapcsolatban, akinél a delta variánssal való fertőzöttséget az oltást követő 103-ik napon mutatták ki. A második eset Iasi megyében történt, ahol a fertőzés egy 72 éves, 90 nappal korábban beoltott férfit ragadott el, a harmadik, legutóbbi elhalálozást pedig Kolozs megyében regisztrálták, ahol egy 56 éves férfi hunyt el a delta variánssal való fertőzés következtében 164 nappal azután, hogy beoltották.


Az INSP által közölt adatok szerint Szatmár megyében eddig 3 esetben igazolták a delta variássaal történt fertőzést - ezek közül egyik a fentebb említett 72 éves férfi volt.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: